Waar komt ons vlees vandaan?

Rundvlees uit de buurt

Het rundvlees dat wij u aanbieden komt uit de omgeving van Beekbergen. Een veehandelaar uit Klarenbeek zoekt voor ons de runderen uit. Hij komt bij veel boeren uit de omgeving. Wij verkopen dus echt Veluws rundvlees. Wij zoeken vrouwelijke runderen van 2-3 jaar oud. Deze koeien hebben meestal 1 of 2 kalfjes gehad, waardoor het vlees wat rijpen en dus ook lekkerder is.

Onze koeien en kalveren lopen het grootste deel van het jaar in de wei en grazen ook steeds vaker in natuurgebieden van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De kalveren blijven na hun geboorte bij hun moeder en krijgen moedermelk. Op de boerderij verblijven de dieren in grote open stallen, op een dik bed van stro en krijgen ze veel frisse lucht.

De voeding van de dieren bestaat uitsluitend uit kwalitatief hoogwaardige en natuurlijke ingrediënten zoals hooi, maismeel en tarwe. Rust, ruimte en een uitgekiend voedingsschema garanderen een groter welzijn van de dieren. De koeien hebben een goed leven en dat proeft u terug in de smaak van het vlees!

Het mooi gerijpte vlees is mager, mals, heerlijk van smaak en mooi rood van kleur. Ons rundvlees past goed in een tijd waarin de consument verantwoord en gezond wil leven. Het magere vlees heeft een lager vetpercentage en is licht verteerbaar. Het bevat veel vitamine B & D en kwalitatief hoogwaardige eiwitten en minderalen, zoals ijzer en zink.

Veluws varkensvlees

Het varkensvlees dat wij verkopen is het Valleivarken. Onze varkens komen van een jonge, ondernemende varkenshouder in het Veluwse Putten. Zijn familie houdt al jaren varkens en sinds hij het bedrijf van zijn vader overnam is Gerald Deetman dagelijks bezig om zijn varkens van de beste zorg te voorzien. Dat doet hij op een heel zorgvuldige, gestructureerde wijze, die uniek is voor de Nederlandse varkenshouderij. Het bedrijf van Gerald heeft een Beter Leven Ster van de Dierenbescherming. Welzijn, gezondheid en duurzaamheid zijn de drie speerpunten in de werkwijze van Gerald.


Er wordt veel aandacht besteedt aan het welzijn van de varkens. Dat is belangrijk, want dieren die zich goed voelen hebben minder stress. Dit verkleint het gevaar van ziekten. De varkens krijgen lekkere snijmais bijgevoerd en ondergaan geen belastende behandelingen. Ze hebben een ouderwetse lange staart met krul. De varkens lopen vrij in groepen, in ruime hokken, waarbij broertjes en zusjes hun hele leven lang bij elkaar blijven. De varkens krijgen veel daglicht zodat ze een dag- en nachtritme ervaren. Ze kunnen wroeten en hebben de beschikking over voldoende speelmateriaal. Dankzij deze voorzieningen kunnen de dieren varkenseigen gedrag vertonen.

Gerald gebruikt in zijn bedrijf extreem weinig medicijnen, dankzij de goede wijze waarop hij zijn varkens verzorgt. Vanwege de unieke bedrijfsvoering is het bedrijf in 2010 genomineerd voor de Gezondheidsaward. Onder de naam Valleivarken levert Gerald vlees van varkens die gegarandeerd nooit met antibiotica zijn behandeld. Dat kan hij verzekeren dankzij een elektronische chip waarmee hij iedere individuele behandeling registreert.

Naast aandacht voor mens en dier, streeft Gerald ook naar een energieneutraal bedrijf. Wat betreft de warmte is het bedrijf al zelfvoorzienend. Doordat er veel daglicht de stallen binnenkomt, is er minder kunstlicht nodig, wat een behoorlijke energiebesparing oplevert. De stallucht wordt grondig gefilterd, zodat de omgeving geen last heeft van geur en stof.

Doordat Gerald zijn varkens zo gezond laat opgroeien, is het geproduceerde vlees van uitmuntende kwaliteit. Het resultaat is een product met en zeer laag vetpercentage. Het vlees is dan ook bijzonder lekker en mag met recht (h)eerlijk vlees worden genoemd. In 2012 is Gerald
Deetman uitgeroepen tot ondernemer van het jaar in de gemeente Putten, de klanten van Gerald zijn zeer tevreden over de smaak en kwaliteit van het vlees.

Boerderijkip

In onze slagerij verkopen wij de ‘Boerderijkip’. Boerderijkippen hebben meer ruimte om te leven in de stal én in een overdekte vrije uitloop. Het natuurlijke scharrelen wordt zoveel mogelijk gestimuleerd dankzij het strooien van extra graan tijdens controlerondes en het plaatsen van balen stro voor extra afleiding. Boerderijkippen hebben 24 uur per dag beschikking over water en voer. Het voer is plantaardig en bestaat voor minimaal 70% uit graan.

Pluimveehouders streven naar zo min mogelijk antibioticagebruik. Alleen als een boerderijkip echt ziek is en de dierenarts het noodzakelijk vindt voor de gezondheid van het dier wordt er antibiotica gebruikt. Als een boerderijkip toch antibiotica toegediend heeft gekregen mag deze nooit gebruikt worden voor consumptie. Doordat de boerderijkip een sterke kip is die meer weerstand en meer tijd heeft om zelf te herstellen, hoeft er minder snel antibiotica te worden gegeven. 

Het natuurlijke leefritme van de boerderijkippen, de gezonde plantaardige voeding en het feit dat boerderijkippen langzaam kunnen opgroeien, zorgen ervoor dat de boerderijkip een sterke, gezonde en vitale kip is. Door deze goede leefomstandigheden krijgt het vlees meer smaak.

Wij draaien op Midmid