Waar komt ons vlees vandaan?

Rundvlees uit de buurt

Het rundvlees dat wij u aanbieden komt uit de omgeving van Beekbergen. Een veehandelaar uit Klarenbeek zoekt voor ons de runderen uit. Hij komt bij veel boeren uit de omgeving. Wij verkopen dus echt Veluws rundvlees. Wij zoeken vrouwelijke runderen van 2-3 jaar oud. Deze koeien hebben meestal 1 of 2 kalfjes gehad, waardoor het vlees wat rijpen en dus ook lekkerder is.

Onze koeien en kalveren lopen het grootste deel van het jaar in de wei en grazen ook steeds vaker in natuurgebieden van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De kalveren blijven na hun geboorte bij hun moeder en krijgen moedermelk. Op de boerderij verblijven de dieren in grote open stallen, op een dik bed van stro en krijgen ze veel frisse lucht.

De voeding van de dieren bestaat uitsluitend uit kwalitatief hoogwaardige en natuurlijke ingrediënten zoals hooi, maismeel en tarwe. Rust, ruimte en een uitgekiend voedingsschema garanderen een groter welzijn van de dieren. De koeien hebben een goed leven en dat proeft u terug in de smaak van het vlees!

Het mooi gerijpte vlees is mager, mals, heerlijk van smaak en mooi rood van kleur. Ons rundvlees past goed in een tijd waarin de consument verantwoord en gezond wil leven. Het magere vlees heeft een lager vetpercentage en is licht verteerbaar. Het bevat veel vitamine B & D en kwalitatief hoogwaardige eiwitten en minderalen, zoals ijzer en zink.

Het Wroetvarken

Het varkensvlees in onze winkel is afkomstig van het Wroetvarken. Dit is een uniek ras, de varkens worden geselecteerd op moedereigenschappen, robuustheid, vitaliteit en vriendelijkheid. Dit bevordert de kwaliteit van het vlees. Het vlees is beter dooradert (intramusculair vet), fijner van structuur, malser en bevat minder vocht. De stallen voor Wroetvarkens worden volgens de door ons gestelde normen en eisen gebouwd. Elke stal, ongeacht waar deze staat, ziet er daardoor hetzelfde uit. Door de vele ramen op zichthoogte komt er veel daglicht naar binnen. Hierdoor ontstaat een natuurlijk dag- en nachtritme.

De Wroetstal heeft dichte vloeren met een dikke laag strooisel. Dit geeft een comfortabel ligbed waar de varkens op kunnen rusten, spelen en natuurlijk kunnen wroeten. Dit doen ze het liefst, want dat is hun natuurlijk gedrag. Hier komt ook de naam “Het Wroetvarken” vandaan. In een wroetstal leven groepen van 20 tot 32 varkens bij elkaar. Hierdoor ontstaat er 3x meer leefruimte voor de varkens. Ze krijgen meer beweging, worden actiever en daardoor ontwikkelen ze goed en gezond spierweefsel. Dit is weer terug te vinden in het vlees.

Al onze varkens hebben de hele dag beschikking over vers drinkwater en non-GMO voer. De samenstelling van het gehele voer is vrij van genetische modificatie. De juiste voeding proeft u terug in het vlees.

Het streven is om de vaste mest (mengsel van mest + strooisel) op het eigen bedrijf of in de buurt bij akkerbouwers uit te rijden. De vaste mest is beter voor het milieu en heeft positieve invloed op het bodemleven. Dit bevordert ook weer de plantengroei en toename van insecten, bijen en vlinders in de buurt van de landerijen. Het Wroetvarken voldoet aan het Beter Leven keurmerk (1 ster) van de Dierenbescherming. Wij gaan met onze eisen en normen binnen onze keten zelfs verder dan de eisen van het Beter Leven keurmerk.

Boerderijkip

In onze slagerij verkopen wij de ‘Boerderijkip’. Boerderijkippen hebben meer ruimte om te leven in de stal én in een overdekte vrije uitloop. Het natuurlijke scharrelen wordt zoveel mogelijk gestimuleerd dankzij het strooien van extra graan tijdens controlerondes en het plaatsen van balen stro voor extra afleiding. Boerderijkippen hebben 24 uur per dag beschikking over water en voer. Het voer is plantaardig en bestaat voor minimaal 70% uit graan.

Pluimveehouders streven naar zo min mogelijk antibioticagebruik. Alleen als een boerderijkip echt ziek is en de dierenarts het noodzakelijk vindt voor de gezondheid van het dier wordt er antibiotica gebruikt. Als een boerderijkip toch antibiotica toegediend heeft gekregen mag deze nooit gebruikt worden voor consumptie. Doordat de boerderijkip een sterke kip is die meer weerstand en meer tijd heeft om zelf te herstellen, hoeft er minder snel antibiotica te worden gegeven. 

Het natuurlijke leefritme van de boerderijkippen, de gezonde plantaardige voeding en het feit dat boerderijkippen langzaam kunnen opgroeien, zorgen ervoor dat de boerderijkip een sterke, gezonde en vitale kip is. Door deze goede leefomstandigheden krijgt het vlees meer smaak.

Wij draaien op Midmid